Kórustörténet


A Virág Benedek Ifjúsági Vegyes Kar története


Elődje az 1966. őszén alakult női kar, melyet Dr. Stimecz Jánosné vezetett.

Az azóta eltelt időben 1981-ben felvették az intézmény egykori kiválóságának, Virág Benedeknek- a nevét, és ezután rendszeresen szerepeltek 1985-ig az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenysorozatán is, ahol arany minősítéseket szereztek, sőt egyszer megkapták az „Év kórusa” kitüntető címet. 1987-ben elnyerték az Éneklő Ifjúság emlékplakettet. Koncerteztek Ausztriában, Németországban.

1986-ban megalakult a vegyes karból a fiúkórus, akik Szolnokon ez évben nívódíjat kaptak, majd a KÓTA javaslatára 1988-ban Olaszországban (Gorizia) képviselték hazánkat (3. és 4. díj).

1996-ban Zala Megye Közgyűlése nívódíjban részesítette a vegyeskart.

1996-ban Dr. Stimecz Jánosné nyugdíjazásakor Cseke József vette át a vegyeskar irányítását.
1998-ban a Helikonon ezüst oklevelet szereztek.
1999 tavaszán erdélyi (Háromszék) turnén vettek részt nagy sikerrel, majd ez év októberében a Bárdos-évfordulón a vegyes karból alakult női kar sikeresen szerepelt a Zeneakadémián Bárdos: Thúry György kapitány című művével.
1999-ben a KÓTA minősítő hangversenyén a vegyes kar „Ezüst” minősítést szerzett.
2000-ben a Helikonon a vegyes kar bronz, a női kar ezüst oklevelet kapott.
2001. április 27-én a Felsőtemplomban a vegyes kar és a női kar is önálló koncerten minősült a KÓTA zsűrije előtt, amelyen a női kar „Arany”, míg a vegyes kar „Fesztiválkórus” minősítést szerzett.
A 2002. május elején megrendezett Helikoni Fesztiválon mindkét kórus arany minősítést kapott, míg karnagyuk, Cseke József, Karnagyi különdíjban részesült.
A Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskar rendszeresen tart edző- illetve felkészülési tábort június utolsó hetében. Itt a kikapcsolódás és a vidám együttlét mellett jut idő a mindennapi gyakorlásra, új művek tanulására.
2003. április 4-5-én a Dunántúl négy, egészen kiváló ifjúsági kórusa adott közös koncertet Veszprémben: a veszprémi Lovassy Gimnázium Vegyes kara, a pécsi Leőwey Gimnázum Vegyes kara, a veszprémi Vetési Gimnázium Vegyes kara, illetve a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium Virág Benedek Ifjúsági Vegyes kara.
2003. december 4-7-én az énekkar újabb nagy megmérettetésen, a Kodály Zoltán III. Magyar Kórusversenyen ifjúsági vegyes kari kategóriában III. helyezett lett.
2004 tavaszán a Helikoni ünnepségeken vegyes kari kategóriában arany, női kari kategóriában szintén arany minősítést kaptak, illetve vezetőjük, Cseke József Karnagyi Díjas lett.
2005 tavaszán CD-bemutató és országos minősítő hangversenyt tartottak, ahol a vegyes kar „Fesztiválkórus” minősítést, a női kar pedig „Ezüst” minősítést kapott. Ugyanezen a napon jelent meg ezer példányban a kórus „Cantemus, quia amantis est!” című 74 perces cd-je, amely nagy sikert aratott mind a szakma, mind a zeneszerető közönség körében.
2006 tavaszán a Helikoni ünnepségeken vegyes kari kategóriában arany, női kari kategóriában szintén arany minősítést kaptak, illetve vezetőjük, Cseke József Karnagyi Díjas lett.
2006. november 26-án a vegyeskar részt vett a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen ifjúsági vegyeskari kategóriában, ahol „Ezüst Diploma”-t nyert, kiemelkedő teljesítménnyel a nehéz mezőnyben.
2008 áprilisában a Helikoni ünnepségeken egyedülálló teljesítményt ért el a vegyes kar. Három kategóriában is – vegyes kar, női kar, kamarakórus - arany minősítést értek el, karnagyuk pedig ismét Karnagyi Díjas lett.
2008. július 9-14. között a Virág Benedek Ifjúsági Vegyes kar részt vett a Grazban megrendezett V. Kórusolimpián. Ezen az egész világra kiterjedő versengésen két kategóriában - ifjúsági vegyes kari és szabadon választott egyházzenei – indultak. A nehéz mezőnyben, nemzetközi zsűri előtt, mindkét kategóriában „Ezüst Diploma”-t értek el a kvalifikációs szinten, ifjúsági vegyes kariban a legmagasabb fokozatúban.
2009. november 27-én az énekkar megkapta a Demján Sándor által alapított Prima Primissima Díj Zala megyei díját.
2009. november 29-én a Virág Benedek Ifjúsági Kórus részt vett a Kodály Zoltán V. Magyar Kórusversenyen, ahol „Ezüst Diploma”-t szerzett ifjúsági vegyes karok kategóriában.
2010. áprilisában az énekkar a XI. Riva del Garda-i Nemzeközi Kórusversenyen „Bronz” Diplomában részesült. Ugyanebben az évben a Helikonon két ezüst és egy arany oklevelet szereztek.
2011-ben nagy sikerű, három koncertből álló sorozatot tartottak „A Bárdos család és a kórusmuzsika” címmel Nagykanizsán, Budapesten és Balatonmáriafürdőn, ahol Deák-Bárdos György, Bárdos Lajos és Daróci Bárdos Tamás művészetének állítottak méltó emléket. Ezen sorozatban mutatták be először az országban Daróci Bárdos Tamás két új művét, az Arany dalokat, és a Zalai vígasság című kórusműveket.
2012. áprilisában a Helikoni ünnepségeken három arany minősítést és egy karnagyi különdíjat kaptak, illetve az anyaintézmény is elismerésben részesült, hogy mindhárom énekkarát kimagaslóan támogatja.
2012. őszén adták ki második, közel egy órás cd-jüket, Dicsérjük az Urat címmel, amellyel méltó emléket állítanak Liszt Ferencnek és a Bárdos család kórusmuzsikájának.
2013. április 13-án tartották CD-bemutató és KÓTA minősítő koncertjüket, ahol „Hangversenykórus” minősítést szereztek.
A 2014-es Helikoni ünnepségeken szintén jól szerepeltünk: vegyes kari-, valamint kamarakórus kategóriában egyaránt arany minősítést és különdíjat kaptak.